H.264 versus H.265: Onderzoek naar de evolutie van videocompressie-standaarden

May 21, 2024

Laatste bedrijfsnieuws over H.264 versus H.265: Onderzoek naar de evolutie van videocompressie-standaarden

Videocompressie standaarden zijn belangrijk in digitale media. H.264 en H.265 (HEVC) zijn twee van de bekendste standaarden.Deze gids vergelijkt H.264 en H.265 (HEVC) zijn de twee standaarden voor videocompressie en helpen u om weloverwogen beslissingen te nemen over uw video ofcamera moduleIk werk.

 

Begrijpen van H.264

H.264, ook wel bekend als Advanced Video Coding (AVC), is een videocompressie standaard ontwikkeld door het Joint Video Team (JVT),een samenwerking tussen de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU-T) en de Internationale Organisatie voor Normalisatie (ISO/IEC)Sinds de introductie in 2003 is H.264 op grote schaal toegepast en is het de facto-standaard geworden voor een breed scala aan video-toepassingen.en ruimtelijke interne voorspellingDe eenheden zijn 16x16 pixelsampels die verder kunnen worden verdeeld in kleinere eenheden. De H.264 codec gebruikt minder gegevens dan zijn voorganger en wordt gebruikt door veel streaming mediadiensten.

 

Belangrijkste kenmerken van H.264:

  • Verbeterd compressie-efficiëntie ten opzichte van eerdere normen
  • Ondersteuning voor een breed scala aan video-resoluties, van 240p tot 4K
  • Hardwareversnelling voor realtime codering en decodering
  • Brede ondersteuning op verschillende apparaten en platforms

 

difference between h264 and h265

Wat is H.265?

In 2013 introduceerden de ITU-T en ISO/IEC H.265H.265 is een verbeterde versie van H.264Het gebruikt Coding Tree Units (CTU's) om informatie te verwerken in plaats van macroblocks. H.264 blokken waren 16x16 tot 4x4, maar H.265 kan 64x64 tot 4x4 gebruiken, wat resulteert in efficiëntere compressie.HEVC vereist ook meer verwerkingskracht voor gegevenscompressie.

 

Belangrijkste kenmerken van H.265:

  • Tot 50% verbetering van de compressie-efficiëntie in vergelijking met H.264
  • Ondersteuning voor video-resoluties met ultrahoge definitie (UHD), met inbegrip van 4K en 8K
  • Verbeterde foutbestendigheid en betere prestaties in moeilijke netwerkomstandigheden
  • Verhoogde flexibiliteit in termen van kleurdiepte, chromasubsampling en bitdiepte

 

Verschil tussen H.264 en H.265

Als het gaat om het kiezen tussen H.264 en H.265, zijn er verschillende belangrijke factoren die in aanmerking moeten worden genomen:

h.264 avc vs h.265 hevc

Compressie efficiëntie
H.265 is ontworpen om aanzienlijk efficiënter te zijn dan H.264Dit maakt H.265 bijzonder gunstig voor toepassingen waar de opslagruimte of de bandbreedte beperkt is.zoals online streaming en video distributie.


Video-kwaliteit
Hoewel H.264 een uitstekende videokwaliteit biedt, kan H.265 video van nog hogere kwaliteit leveren, vooral bij resoluties boven 1080p.265 de voorkeur voor het leveren van 4K- en 8K-video-inhoud zonder afbreuk te doen aan visuele trouw.


Hardwareondersteuning
H.264 heeft een bredere hardwareondersteuning, omdat het de dominante videocompressie standaard is geweest voor meer dan een decennium.inclusief smartphones, tablets en tv's, met hardware versnelde decodering mogelijkheden.


Licenties en royalties
H.264 heeft een meer complexe licentiestructuur, met royalty's die nodig zijn voor zowel encodering als decodering.met lagere royalty's die vaak worden geschrapt voor bepaalde gebruiksgevallen, waardoor het aantrekkelijker wordt voor bepaalde inhoudscheppers en dienstverleners.

vernieuwer: AV1

AV1 is een royalty-vrije, open-source videocompressie standaard ontwikkeld door de Alliance for Open Media (AOMedia).265 en gaat in op octrooi- en licentievraagstukken.

 

Aanneming door de industrie en toekomstige trends

H.264 en H.265 worden veel gebruikt omdat ze voldoen aan de behoeften van de industrie en technisch geavanceerd zijn.de vraag naar video van betere kwaliteit en efficiëntere compressie heeft geleid tot meer gebruik van H.265, met name voor 4K en 8K videostreaming, virtuele realiteit en videoconferenties.

Naarmate de industrie zich ontwikkelt, kunnen we verwachten dat er meer verbeteringen in videocompressie-standaarden zullen plaatsvinden.Ze kunnen betere compressie en meer functies bieden om te voldoen aan de groeiende vraag naar digitale media.

Is H.265 beter dan H.264?

De codecs H.264 en H.265 verschillen qua videocompressie-efficiëntie. Elk heeft voordelen en nadelen, dus het hangt af van uw videobehoeften.

Als u van plan bent om een grote hoeveelheid video's te streamen (zoals Netflix of Amazon), is H.265 misschien beter voor u. Als uw videobehoeften beperkt zijn, is H.264 misschien uw beste keuze.264Denk aan beide voor een volledig beeld.

 

 

De strijd tussen H.264 en H.265 laat zien hoe de videocompressie technologie steeds aan het veranderen is. H.264 is al meer dan een decennium de industriestandaard, maar H.265 is efficiënter.dienstverleners, en apparaatfabrikanten navigeren in dit landschap, het begrijpen van de belangrijkste verschillen tussen deze twee videocompressie normen kan hen helpen geïnformeerde beslissingen te nemen die de videokwaliteit optimaliseren,bestandsgrootteAls de digitale wereld blijft bloeien, zal het wisselwerking tussen H.264H.265, en toekomstige videocompressie-standaarden zullen de toekomst van videotechnologie vormgeven.