Selectie van de lens van de camera-module

January 20, 2024

Laatste bedrijfsnieuws over Selectie van de lens van de camera-module

Voorwoord: Bij het selecteren van een objectief is een belangrijke indicator waar we op moeten letten of de CRA van sensor en lens overeenkomt.het zal leiden tot het verschijnen van luma schaduw of kleur schaduwIn dit artikel wordt voornamelijk het concept CRA geïntroduceerd.

 

1Wat is CRA?
De prestaties van de sensor zijn afhankelijk van de gevoeligheid van de sensor zelf en de hoek van het licht dat op de sensor valt.De hoek waarmee het licht de sensorpixel binnendringt, wordt bepaald door de CRA van de lens en de micro-lensopening van de sensor (CRA van de sensor).
CRA is de afkorting van Chief Ray Angle, wat betekent'sleutel lichthoek'.de maximale hoek waarmee licht op een pixel kan worden gericht, wordt gedefinieerd als een parameter die de dominante hoek (CRA) wordt genoemdDe pixelrespons bij deze hoek wordt verminderd tot 80% van de pixelrespons bij nul graden (waarbij de pixel loodrecht op het licht staat).

laatste bedrijfsnieuws over Selectie van de lens van de camera-module  0

We hebben een CRA-parameter bij het selecteren van een lens, en er is ook een CRA-parameter bij het selecteren van een sensor (er is een microlens op de sensorpixel, daarom is er een sensor CRA).Bij het selecteren van de lens en sensor, de CRA De parameters moeten zo dicht mogelijk (meestal niet meer dan 3 graden) liggen, anders verschijnt wanneer de lens CRA groter is dan de sensor CRA, een duidelijke kleurschaduw.Wanneer de lens CAR kleiner is dan de sensor CRAHet wordt aanbevolen de configuratie te kiezen waarbij de lens CRA kleiner is dan de sensor CRA,omdat luma schaduw is gemakkelijker te behandelen dan kleur schaduw en de backend ISP. .

laatste bedrijfsnieuws over Selectie van de lens van de camera-module  1

laatste bedrijfsnieuws over Selectie van de lens van de camera-module  2

2Waarom leidt CRA tot lu ma shading?
Wanneer de lens CRA kleiner is dan de sensor CRA, it is understood from the definition that the maximum light angle of light incident on the pixel from the lens is smaller than the maximum light angle of light incident on the pixel through the sensor micro lens, maar de beeldvorming lichtpad is de lens- --> sensor micro lens ---> pixel, dus wanneer het licht incident op de lens CRA is tevreden (dat wil zeggen het bereik van de licht incident hoek is 0-CRA,die de maximale lichthoek is)De CRA van de lens is groter, waardoor de pixels aan de rand van de sensor licht verliezen, wat resulteert in vignetting.

 

3Waarom veroorzaakt CRA kleurenverduistering?

laatste bedrijfsnieuws over Selectie van de lens van de camera-module  3

De bovenstaande afbeelding toont de interne structuur van de sensor.De functie van de microlens op de sensor is om het licht te focussen en introduceer het incidentele licht naar het juiste pixel punt (je kunt zien dat wanneer er geen microlensHet licht valt verticaal en het licht aan de rand kan de pixel niet verlichten. ), wanneer de CRA-hoek van het licht valt groter is dan de CRA van de sensor,Het licht dat door het R-filter gaat, schijnt op de G-pixel., waardoor crosstalk tussen de pixels en kleurschaduw veroorzaakt wordt;

laatste bedrijfsnieuws over Selectie van de lens van de camera-module  4

Zoals in de bovenstaande figuur is aangetoond, kan wanneer licht verticaal valt (dat wil zeggen wanneer CRA 0 is), licht correct op de pixel valt, maar de CRA van het objectief is moeilijk 0.Hoe groter het gezichtsveld van de lens, hoe hoger de CRA-waarde. De micro-lens moet op de sensor worden geplaatst, zodat het licht in een grote hoek naar de juiste pixel wordt geleid.om een normaal beeld te garanderen (zie figuur b)Daarom is de maximale lichtpadhoek die de sensor micro lens kan corrigeren de sensor CRA. Wanneer de lens CRA groter is dan de sensor CRA,De sensor kan niet alle groothoekige lichtstralen corrigeren naar de juiste pixels door de microlens te verplaatsen., wat zal leiden tot kleur schaduw. verschijnen.